2015. február 9., hétfő

Berlini filmfesztivál - második hét

Záró nap

Zoo Palast - 15,30
Mina Walking
Dokumentum film jellege van. Nehéz sorsú tini lány hétköznapjai Afganisztánban. Vezeti a háztartást, iskolába jár, gondozza nagytatáját és ő a kenyér kereső is.
Erőszak, kábítószer, kilátástalanság - az ördögi körből szabadulni akar, ami természetesen nem könnyű. A film végén új utat választ.
Köszönöm a figyelmet.
Indulok haza.

Szombat
Pod electricheskimi oblakami
Elektromos felhők alatt
újabb helyszín
Berlini Ünnepi Játékok Háza - 9,30
630 ülő hely
A többi filmnél nem tértem ki arra, hogy milyen produkció, itt fontos: Oroszország, Ukrajna, Lengyelország.
Hét fejezetből építkezik a film, idő síkja nem lineáris, egyes elemek és jelenet részek visszatérnek.
Abszurd helyzetek, szürreális megoldások, futurisztikus képek.
Létezik igazi szerelem? Vagy csak magánytól való félelem és kényelem utáni vágy?

Gukje shijang
Óda édesapámnak
International mozi - 19,30
A háború borzalmai ideje korán, erőn felüli terhet helyeznek egy koreai kisfiú vállára, melyet élete alkonyáig hordoznia kell.
Nevettető és könnyekig megejtő film. Emberi.
Néhány eleme a Forest Gump-ra emlékeztet. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Péntek
Mozi előtt egy kis külön program: Kafka nyomában.
Első helyszín, Wilmersdorfer utca 73. Itt még a Monarchia idején járt. Ehhez a helyhez kötődik, hogy eljegyezte korábbi menyasszonyát. Itt lakott ugyanis szüleivel Felice Bauer. Két alkalommal is elhegyezte őt Kafka, de végül nem lett házasság belőle.
A következő két helyszín egy másik nőhöz kötődik: Dora Dyamant. A Balti tenger partján ismerkednek meg és nyomban összeköltöznek. Életének utolsó hónapjaiban Dora volt vele Berlinben, majd a Bécs melletti szanatóriumban. Sajnos a legtöbb alkotás ebből az időből elveszett, illetve Kafka kérésére és jelenlétében Dora megsemmisítette. A ránk maradt írásokból tudjuk, hogy Kafka szerette Berlint, dicsérte és Béccsel szemben nagyra tartotta, Bécset elhaló óriás falunak nevezve.
Első helyszín, mely már Dorához kötődik. Az utca neve azóta megváltozott, napjainkban Muthesius utca 8.   Remélem a házszám maradt, lefotózom az épületet. A szomszédban, a vendéglőben szeretnék érdeklődni, ugyanis van itt valahol egy fotó az épület korabeli állapotáról. A vendéglő zárva. Szemközt trafik. Nem hallottak róla, hogy Kafka itt lakott volna, úgy tűnik az íróról sem. A trafik mellett tea szak üzlet, ott sem tudnak semmit a házról. Sajnálják. Én még inkább.
Grünewalder utca 13. Itt már van két emléktábla, egyik öntvény Kafka idézettel, a másik márvány, melyet az Osztrák köztársaság állított "az osztrák író" emlékére. Hát, ebbe most ne menjünk bele, hogy Kafka mennyire volt osztrák.
Mielőtt még nagyon elkezdenék csodálkozni, hogy miért nem tudnak az itteniek ezen házak korábbi neves lakójáról, eszembe jut, hogy nálunk sem tudja mindenki, hogy hol szállt meg Petőfi Csíkban és jómagam is, ki tudja hány és hány ilyen jellegű helyet nem ismerek. Tehát nem feszegetjük a témát.
Van a város szélén egy Kafka utca, majd a következőben felkeresem.

És most mozi.
Művészetek akadémiája - 18,30
Al wadi
Egy féknyom két oldalán kettébe vágott kígyó vergődik. Fennsík Libanonban, közel az izraeli és a szíriai határhoz. Autó balesetet túlélő férfi megy az úton. Amnéziában szenved, a baleset nyomán. Titkos kábítószer laboratóriumot működtető csoport fogadja be a férfit, miután megjavítja autójukat. Az idő telik, a rejtély nem oldódik, a férfi saját nevére sem emlékszik.

Nem tudom létezik-e ilyen kategória, politikai film-lírának nevezném.
A rendezőt kérdezi az egyik néző a vetítés után: miért tette be a harci repülőket? Hogy felébresszem Önöket - válaszolta a rendező.

Csütörtök
Berlinale Shorts V. / Rövidfilmek
Cinemaxx 3 - 22,00

La isla esta encantada con ustedes
Puerto Rico szigete elkezd beszélgetni. Majd egy kis fényes emberke lesz belőle, feje a hasában van, hímvesszője comb középig és beszél tovább. Itt elvesztettem a vonalat.

The man half hour
Ez is egy rövid film. Gondolom azért ilyen rövid, mert miután a főszereplő az erdőben nekiment egy fának és összeesett, már nem tudták felkölteni. A városban az oszlopoknak szokott nekimenni.

Kamakshi
A moderátor megkérdezte a rendezőt a film levetítése után, hogy mi az a Kamakshi. A rendező azt válaszolta, ott volt a filmben. Így nem tudtam meg és nektek sem tudom elmondani.

The
Digitális-optikai kísérlet hangzavarral - mondom én. Absztrakt mozi és horror - mondják a végén a film készítői. Ők tudják.

Superior
Ez a film megmentette az estét. Egy ikerpárról szól, akik már felnövőben vannak, szembesülnek a különválás gondolatával, de továbbra is hordozzák magukban a rájuk jellemző különleges ragaszkodást. A két érzésvilág közötti feszültség egész estés filmre való tartalmat hordoz magában.

Berlinale Shorts IV. / Rövidfilmek
Colosseum 1 - 17,30
Újabb terem a 63 közül, ahol a vetítések folynak.

Snapshot mon amour
Az élet Fukushima után. Ha úgy gondolja valaki, hogy már mindent látott, akkor lehet, hogy semmit sem látott.

El juego del escondite
Egy libanoni menekülttáborba filmes csapat érkezik. Nincs forgatóköny, nagyrészt a véletlenre bízzák, hogy mit is örökítsenek meg a tábor életéből, az ott élők gondjairól. Eközben szereplőkké válnak.

Dawit

Animációs film családi tragédiákról, halálról és az újrakezdés lehetőségéről.

Yúyú
Tavasz váró rituáléra készülnek Tibetben. A film viszonylag kevés pénzbe kerülhetett, de rengeteg méhecskére volt szükség.

Bad at dancing
Egy fiatal pár ágyjelenetét látjuk, amikor lakótársuk, egy fiatal lány belépik és leül az ágy mellé. Az ágyjelenet folytatódik, miközben az újonnan érkezett lány panaszát halljuk. Agodalnábak több oka is van, elvesztette humorát és a globális felmelegedés is aggasztja.

Symbolic threats
A film megörökíti azt az eseményt, amikor a Brooklyn-i hídon valakik mindkét nemzeti lobogót fehér színűre cserélték. A nyomra vezetőnek felajánlott 500 dollárt már nem lehet bezsebelni, így senki sem rohanta le a rendezőket, amikor megjelentek a vetítés után. Azt állítják, Németországban nem lehetett volna hasonló projekttel nagy port kavarni, ugyanis itt a hatóságok sokkal elnézőbbek a rendhagyó művészeti megnyilvánulásokkal szemben.

Berlinale Palast - 13,00
Einstein in Guntanamo
A világhírű tudós az amerikai hadsereg fogságába kerül és élete nagy döntése előtt áll...  Csak vicceltem. A film címe: Eisenstein in Guanajuato és a híres rendezőről szól. Rendkívüli kulisszák, sajátos képi világ és humor, erotikus (homoszexuális) jelenetek.
Mivel rövid időn belül sok filmet láttam, hajlamos vagyok összekeverni őket, egyesekre nem is emlékszem. Na, ezt a filmet nem fogom egy másikkal összetéveszteni. Ínyenceknek ajánlom.

Szerda, túl a félidőn
Aferim!
Berlinale Palast - 16,00
Ősbemutató
Havasalföld a 19. század első felében. Apa és fia a törvénynek kell érvényt szerezzenek. A bojár uradalmáról megszökött cigányt keresik, akinek -amint menetközben kiderül - komoly oka van a menekülésre. Útközben az élet és a szolgálat terhe alatt egyre inkább megfáradó apa mellett, a fiú felnőtté válik.
A csodálatos természeti környezetben forgatott filmben megismerkedhetünk a kor előítéleteivel, élet feltételeivel, a korrupcióval, az egyszerű ember vágyaival és az utolsó mondat különös útra vezeti gondolatainkat. Talán a mába.

Chorus
Cubix - 20,30
Mi nyújthat vigasztalást ekkora vesztesség után? Talán a zene. Vagy a végtelennek tűnő óceán. De mire futja ebből a vigasztalásból?! Csak a túlélésre. Csak a teher cipeléséhez elég. Se megszabadulni tőle, se elfeledni nem lehet. Lépkedni két összeroskadás között, ha a bűntudat, a tehetetlenség, a kilátástalanság térdre kényszerít.
A fehér-fekete film bináris rendszerben dolgozik. Hideg-meleg, apa-fia, anya-lánya, hanghullámok-óceán hullámai, de a különálló elempárokat harmonikus egésszé varázsolja a rendező.

Kedd
Mintha nem lenne elég a közel 400 film, melyet a fesztivál kínál, ma megnéztünk egy programon kívüli filmet, a város legnagyobb művész mozijában.
Filmtheater am Friedrichshain - 20,20
Birdman
Riggen komoly hollywoodi sikereket tud maga mögött, de a Birdman 1, Birdman 2 és a Birdman 3 utána Broadwayen akar bizonyítani. Vele van lánya, legjobb barátja, aki az ügyvédje is, és egy kivételes tehetségnek ígérkező színész is bekapcsolódik a projektbe.
A paranormális képességekkel megáldott Riggan, arra a kérdésre keresi a választ a darabban: Miről is beszélünk, amikor a szerelemről beszélünk?
A kulisszák mögötti zűr egyre fokozódik, egy adott pillanatban felvetődik, hogy a pápa is jelen lesz az elő bemutatón, de ez csak vicc. Történnek azonban ennél is hihetetlenebb dolgok, melyek közül csak a legkisebb az, hogy a színház külső erkélyéről pontosan céloz a fiatal lány, akinek egy játék keretében a járdán elhaladó kopasz férfi fejére kell köpnie.

Kedd
Félúton. Öt nap telt el, öt nap van még hátra a fesztiválból. A mait nem számítva.

El Club
Zoo Palast, 13,00
Egy tengerparti kis faluban (Chile) élik harmonikus hétköznapjaikat a papi otthon lakói, akik nem jókedvükből vannak itt. Mindannyian olyan bűnt követtek el, amiért vezekelniük kell. Négy katolikus pap és a róluk gondoskodó nővér. Verseny kutyát tartanak, idomítják és futtatják. Pénzt (is) hoz a házhoz. Egy szép napon új lakót utalnak be a központból, akinek vérét rövid időn belül felmossák a kerti lépcsőről. Nem baleset. Aznap egy idegen is megjelent a faluban.

Hálásak lehetünk a művészetnek általában és a filmművészetnek különösképpen, hogy sajátos eszközeivel új megközelítést tesz lehetővé számunkra. Jelen esetben az Egyházban történt/történő visszaélésekre és az elkövetett bűnökre nyerünk rátekintést, elmozdulva a törzsasztalok kliséitől és a már beidegződött előítéletektől, de a szőnyeg alól is kiseperve az elrejtett és elfeledett eseményeket.


Hétfő
Knight of cups, Friedrichstadt-Palast
Kelyhek lovagja
A király elküldi fiát, hogy keresse meg az igazgyöngyöt. A fiú útközben eltér az útról, elfeledi, hogy ki ő, honnan származik s mi céllal van úton.
Ezzel a történettel indít a film, mely az élet nagy kérdéseit feszegeti: mi az élet értelme, hová tartunk... Talán mi sem a magunk életét éljük? Elkápráztat bennünket, hogy milyen porvihart kavarnak mások maguk körül? Ezeket a fejtegetéseket ismerjük már.
Sikerül azonban olyan kiváló képi- és jelkép világgal, valamint odaillő zenével tálalni a tartalmat, hogy a film székhez bilincseli a nézőt, aki azt várja, milyen választ ajánlanak az alkotók. A film fejezetekre oszlik, a tarot kártya megnevezései szerint, a választ végül is megkapjuk. A vége fele. A halál fejezet ugyanis nem zárja le a filmet (sem). Azonban most inkább nem árulom el az üzenetet. :)

Este koncert. A változatosság kedvéért.
Német szimfonikus zenekar -
Szymanowski és Lutoslawski lengyel zeneszerzők műveit játszották.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése