2015. február 6., péntek

Ez a hét félig, a másik végig. Avagy Berlinale 2015

Nulladik nap

Az élet harc. Ez persze nincs benne a programban. A jegyvásárlásra vonatkozik. A Világhálón ajánlott jegyek másodpercek alatt elkelnek. Szerencsére sikerült a nyitó filmre jegyet vásárolni.


Első nap
Harminc perc csúszás a programban, majd a
köszöntő szavak után: Nadine quer la noche. Senki sem óhajtja az éjszakát.
1750 férőhelyes terem. Friedrichstadt-Palast.
Mindenki keres valamit, valakit. Van olyan, aki az Északi sarkat, van, aki a férjét. Valaki más már mindent megtalált, nem keres senkit, csak vár: a gyerekének apját. Vannak esetek, amikor csak egy tető kellene a fejünk fölé. De milyen tetőt építhetünk a bennünk levő üresség fölé?

Második nap

Mielőtt valaki azt gondolná, a németek jól megszervezik a fesztivált: téved. Ma, a fesztivál második világpremierjén addig szervezkedtek, hogy a jegyeket nem sikerült eladniuk, miközben a sok érdeklődő kint rekedt.

Taxi
Berlinale Palast, 1200 férőhely
A nagyváros forgatagában sok kisebb-nagyobb élet epizódba betekintést nyerhet egy taxisoför. Teheránban is. Valaki a halál büntetés kiterjesztéséről társalog, vannak olyanok, akik az aranyhalacskát szeretnék visszavinni a tóba, ahonnan pontosan egy éve elhozták. Olykor azon is eltöprenghetünk, árú-e a kultúra. Filmek, a filmben. Ha pedig megkérdeznek egy kislányt, hogy néz ki a pasi, aki feltételezhetően betörő, akkor válaszából ráébredünk, hogy egyformák vagyunk mindannyian, ott, legbelül. Egyébként a tanítónéninek is ez volt a véleménye még a film elején.
És a film végén a kislány megjelenik a közöség előtt. A rendező, aki a kislány nagybátyja, még mindig nem hagyhatja el Iránt.

Harmadik nap

Sirály
A Kászpi tenger partján, egykoron szebb napokat látott halász faluban játszódik az esemény. A kalmükök által lakott vidéken van már marok telefon, a cigarettát csak félig szívják el, a Dalai láma fényképe mellett a karacsonyfát is megtaláljuk. Ott sem egyszerű meghozni a hétköznapok döntéseit, főleg ha élet halálról kell dönteni. A máséról. A film happy endje kissé szomorú, de a sirály végül is megjelenik az égen. Akkorra mar az anyós is megenyhül.

K
Cubix 9, 900 férőhely
A negyedik világ premier. Kafka kastély-világa Belső-Mongóliában. A víziókban bővelkedő film alatt többször megállítanám vetítőt, de most nem ezt játsszuk.
A film végén a rendezők is megjelennek, néhány színész is, és kérdezni lehetne őket. De nem működnek a mikrofonok. A beszélgetés folyik tovább, csak az első sorokban hallatszik, az emberek hosszú tömött sorokban kivonulnak. Majd valaki bekiált: ez is része a szervezésnek, hogy ilyen kafkaira sikerült a vége? Nem. Nem tervezték- mondom én, ilyen a Világ anélkül is. Majd újra elindult a technika és megtudtuk, hogy miért nem sorakoztak föl a sztereotípiák: hangszerek, hagyományos életmód és egyebek. Nem turisztikai irodának dolgozunk - mondta a rendező. Kommunikálni szeretnénk és Kafka a mongol sivatagban is lehetővé teszi ezt számunkra.

Vasárnap
Szentmise a Hedvig székesegyházban, majd ebéd a Steak Haus-ban. Vasárnapi. Most torta és kv. A tegnapelőtt nyertem ezt, város ismereti fogadás révén.

Este nyolctól újabb film lesz: Koza
Középeurópára helyezzük a hangsúlyt az inuitok, kalmükök és mongolok után.
Cubix 9
Peter Baláz (szlovákosan írva, a "z" fölött fordított kalap ékezettel) az atlantai olimpiai játékokon versenyző ökölvívó. Életére alapozó filmben játsza a főszerepet. A beszédes képekből építkező film akkor is élvezhető lenne, ha a szöveget nem értenénk. A valóságban még mindig ökölvivásból élő Baláz, a filmben lassan de bíztosan felörli magát, haggya magát kizsákmányolni, de nem téveszti elől életét vezérlő értékeit. A film elején, a terhességi tesztének eredményét váró fiatal feleségét látjuk, egy lepattant fürdőszobában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése