2024/04/22

A dolgok mögé látni - Pillantás a szív mélyére

Ha figyelmesen járjuk földi utunkat, Isten léte a legszokványosabb eseményeken is átsejlik – véli a szerző.

Engelbert Schätzle

Ha valaki látná, miként készítjük elő feleségemmel gyerekeinket az éjszakai pihenésre, azt gondolhatná: csupa begyakorolt mozdulat, minden a helyén van – a fürdetéstől, a fogmosáson át, a mesemondástól a nap dolgainak megbeszéléséig, egymással és a Jóistennel. Felületes rutinnak tűnhet. De nem az. Ugyanis nagyon sok olyan pillanata van ezeknek a folyamatoknak, melyek pontosan az ellenkezője a felszínességnek. Erről szeretnék most mesélni.

Átélek egy ilyen pillanatot, amikor a kisgyerekem fogát mosom. Most már egyedül is el tudná végezni, talán még alaposabban, mint én. Azonban nagyon szereti, ha még mindig én teszem. Ott áll a mosdókagyló előtt, fejét kissé hátra tartja, és rám tekint, egész pontosan a szemembe néz és én is a szemébe nézek. Mindez nem hosszas folyamat. De ez a rövid ideig tartó tekintet, miközben habbal tele szájjal beszélni nem tud, többet mond el, mint számtalan szó. Tekintete köszönetet sugároz, mintha olyas valamit akarna közölni: jó, hogy itt vagy, jelenléted boldoggá tesz, szeretlek téged.  És úgy tűnik ugyanezt látja az én szememben, ez jut el hozzá tekintetemből. Ezen tekintet közben, ebben a szem-pillantásban a nap terhei elveszítik súlyukat és a kisebb-nagyobb véleménykülönbségek jelentőségüket veszítik. A napi stressz feledésbe merül. Ez a szem-pillantás változtatásokra képes: vigasztal, felszabadít és tovább segít utunkon egy nehéz nap után.

A szív mélyére irányuló tekintet, mellyel megajándékozzuk egymást, gyöngéd biztonságot nyújt számomra. Azért is, mert arra emlékeztet engem, hogy van Valaki, aki figyel rám, Valaki, akit a régiek jelképesen gyakran egy szemmel ábrázoltak.

Kívánhatok ma Önöknek is egy ilyen szem-pillantást?

CHRIST IN DER GEGENWART 2024/12 - Krisztus világa 2024/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése