2016/10/06

1etlen

Egyetlen

Könyvbemutató és közönségtalálkozó a Kájoni János Megyei Könyvtárban


Székelyhon
2016. 09. 28.
1etlen alkalommal megjelenő képes irodalmi lap címmel jelent meg Bács Béla János legújabb kiadványa. A szerző magánkiadásában megjelent könyvecske a 2011–2014-es időszak „termését” tartalmazza.

Bács Béla János harmadik kiadványa jelent meg, az első kettő korábban a Pallas Akadémia, illetve a Verbum kiadónál, ez utóbbi pedig magánkiadásban. A szerző mindhárom esetben néhány év, egy bizonyos korszak írásait, fotóit gyűjtötte össze. „Az első kötetben fotót és prózát lehet találni, a másodikba ezek mellett bejött a vers is, a mostani köteten pedig már látszott, hogy nagyon „vegyes” lesz. Mivel épp ebben az időszakban kezdtem foglalkozni fordítással is, bevettem ezt is, ugyanakkor belépett az életembe a kiállításmegnyitás, az egyik ilyen szöveg is megtalálható. Sándor Levente barátommal – aki az első két kötetnek is a szerkesztője, valamint a borítóterv elkészítője volt – beszélgettünk róla, hogy milyen formátumot lehetne adni, ami ennek a vegyes dolognak megfelel, és így született meg az úgynevezett magazin formátum” – magyarázta Bács.
A kiadványban rövidprózák, versek, fordítások és fotók találhatók, de helyet kapott egy kiállításmegnyitónak a szövege is, valamint más szerzők szövegei is. „Van két olyan írás Kocsis Kittytől, amelyek eljutottak hozzám, és én arra reflektáltam. Olyan, mintha párbeszéd lenne a két szöveg között, hasonló dolgot világítanak meg, csak más szemszögből. Ez egy játék, nagyon örültem ennek. Ugyanakkor van egy másik szöveg, amelyet egy német író írt, egy barátom küldte el az angolból fordított magyar verziót, és abból kiindulva, illetve az életre építve született meg ez a másik írás.”
A szerző elmondta, ez az első alkalom, hogy megpróbálkozott szépirodalmat is fordítani. Ugyanakkor ragaszkodott hozzá, hogy legyen német és román szöveg is a kiadványban.
A fülszöveget Elekes András írta: „A számtalan kép és szó mind magában hordozza azt az egyetlent. A keresés mindig nagyon intim cselekvés. Nem a rejtek felkutatása miatt, hanem önmagunk miatt. A keresőnek, amennyibe őszintén, teljes odaadással keres, akaratlanul is a legféltettebb énje tárulkozik fel, pedig mennyire szeretné azt lepel alatt tartani. A kereső elárulja, hogy kereső énjét mivel is táplálja...”
Az egyik írás címe Egy pillanat, és valóban, mintha csak egy-egy pillanat lenyomatai, egy-egy benyomás után létrejött írásokat olvasnánk. „Elsősorban a mindennapi továbblépés, a felsejlő titkok kereséséről szólnak ezek a szövegek. Nem minden abból indul ki, hogy velem mi történik, hanem ha valami érdekesnek tűnőt észreveszek, és ott a törésvonalaknál, az igen–nem, fény–sötétség, szeretet–félelem határán történik a keresés, mindig ezek a szituációk érdekesek számomra. Általában van egy erős impulzus, és meg is fogalmazódik köréje az írás” – mutat rá a szerző.
A kiadványt október ötödikén délután öt órától mutatják be a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése