2019/06/05

Sundays for future (Vasárnapok a jövőért)


Christ in der Gegenwart / 13/2019


Időközben több egyházi vezető, el egészen a pápáig, kifejezte szimpátiáját, és szolidaritásának adott hangot a tanulok pénteki tüntetései mellett. „Péntekek a jövőért” – ez a neve annak a mozgalomnak, amelynek támogatása érdekében a gyerekek és a fiatalok ellógnak az iskolából, hogy a klíma védelméért tüntessenek és szembesítsék a felnőtteket a ténnyel, hogy azok nem tesznek eleget, sőt, semmit sem tesznek a Föld jövőéért és ezáltal a következő nemzedékért sem. Különös az, amikor átlátható kampány célok érdekében még a politikusok is az mozgalom mellett foglalnak állást. Éppen a kormányzó politikusok és a többi törvényes döntéshozó kellene megfogalmazza és megvalósítsa a szükséges határozatokat – de ők az eltérő érdekek őserdejében és egy összetett téma mérlegelése közben gyakran kell kompromisszumokat kössenek. A szürke felelősség-etika ugyanis, nem mindig azonos a fekete-fehér elv-etikával.
Mivel a fiatalok minden csatornán dicséretben részesültek kezdeményezésükért, gondolhatnánk már egy másik jövőre is, mely legalább annyira fontos, mint az atmoszféra jövője: a hit klímájának, a remény- és az élet értelmének a klímájának a jövője. Vajon hányan aggódnak a fiatalok közül azért, hogy milyen lesz a jövő a kereszténységet illetően? Eltekintve a katolikus ifjúsági találkozóktól és a főleg evangéliumi-karizmatikus ihletettségű ifjúsági találkozóktól – a felnövekvő nemzedék soraiból ki vonul tüntetni az utcára? Pontosabban: a templomba. Mikor indul a „Péntekek a jövőért” mintájára, a „Vasárnapok a jövőért” mozgalom?
„Sundays for future”. Ez lenne aztán az innovatív kezdeményezés! Képzeljük el, ahogyan a fiatalok meglógnak szombat este a diszkóból és a vasárnap reggeli alvást is kihagyják, hogy tömegesen vonulhassanak a szentmisére. Képzeljük el, prófétai módon felismerik, hogy a keresztény hit gyakorlása milyen nagy mértékben szolgálja az életet és mennyire méltó a védelemre az egész emberiség javára. Képzeljük el, amint a lelkesedés ezen értékekért nem ismer majd határokat, bizottságok alakulnak, akik sok-sok újabb Greta Thunberg köré gyülekeznek és megvádolják az időseket, hogy azok túlságosan keveset tesznek a keresztény klíma védelméért, valamint az örömhír továbbadásáért az eljövendő nemzedékek örömének és boldogságának szolgálatában. Több millió tízéves, tizenkét éves, tizenhat éves, tizennyolc éves, továbbá fiatalabbak és idősebbek, szüleik fejükre olvassák azok hibáit, miszerint becsapták őket Istennel kapcsolatosan. És az egyházi vezetőktől reformokat követelnek az egyházi- és a hitélet területén. Ez lenne az igazi bázismozgalom, amilyent még nem látott a világ – és a különböző megnevezésű ökumené sem. „Sundays for future”! Mindez csak egy zavaros elképzelés? Miért lenne az!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése