2020/03/26

A döntés


Élet és tanítás egy könyvben. A haláltábort túlélő kassai származású szerzőnő, Edith Eva Eger az Egyesült Államokban vált ismert és ünnepelt pszichológussá. A háromgyerekes családanya több évtizedes szakmai tapasztalata köszön vissza a könyv soraiból, mely tudás és tapasztalat tragédiákkal és örömmel teli életén nyugszik. A nagybetűs életre vonatkozó kérdések legtöbb esetben nem szűnnek meg akkor sem, ha valaki hosszú évtizedeken át elmélkedett saját és embertársai életéről.

Talán minden élet annak a tanulmányozásával telik, hogy mi az, ami nincs nekünk, de szeretnénk, ha lenne; és hogy mi az, amink van, de nem szeretnénk, hogy legyen.”

Úgy gondolhatjuk, hogy aki az auschwitzi múltat hordozza lelki teherként, annak inkább meg kell küzdenie a múltból rátörő démonokkal, mint másoknak, azonban nem csak a teljesen szélsőséges tragédiák jelentenek terhet az egyes emberek számára. Kisebb-nagyobb mértékben, időnként, vagy esetenként majdnem folyamatosan, mindannyian konfrontálódunk a mögöttünk levő évek örömmel fogadott vagy lelkünket mardosó hagyatékával. De eközben lehetőségeink tere egyre tisztább körvonalat nyerhet.

Soha nem változtathatom meg a múltat. De egy életet meg tudok menteni: a magamét. Azt, amelyiket éppen most élek, ebben az értékes pillanatban.”

Sok olyan történet, elmélet, jó tanács köszön ránk a könyvből, mely ismerősnek tűnhet, talán az is. A szerzőnő többször elvezet minket a határesetekhez, elvezet minket belső világunk és a társadalomban betöltött szerepünk metszéspontjaira, miközben rávilágít a személyes döntés lehetőségére, fontosságára és felelősségére. És ezzel némelyikünknek újat is mondhat, vagy legalábbis újszerűen.

Hiszek abban, hogy az számít leginkább, ami belül történik. De abban is hiszek, hogy olyan életet kell élnünk, amely egybevág az értékeinkkel és az eszményeinkkel – azaz a saját morális lényünkkel. Hiszek annak a fontosságában, hogy megvédjük azt, ami helyes, és ellenszegüljünk annak, ami igazságtalan és embertelen. És hiszek a döntésekben. A szabadság abban áll, hogy megvizsgáljuk az általunk meghozható döntéseket, és megnézzük, milyen következményekkel jár, ha így vagy ha úgy döntünk.”
Ne tántorítson el minket a könyvben bemutatott sok sikertörténet, mintha az csak Amerikában és a filmekben lenne lehetséges, és mi eleve a lehetetlennel próbálkoznánk, ha a saját utunkat akarnánk egyengetni és saját életünket gyógyítani. Mert kétségtelen, hogy a változáshoz szükséges kiinduló feltétel számunkra is adott. Itt vagyunk!

Itt vagy! A szent jelenben. Nem tudlak meggyógyítani téged – mint ahogy senki mást sem –, de ünnepelhetem a döntésedet, hogy lebontod a tudatodban lévő börtönt, tégláról téglára. Nem tudod megváltoztatni, ami történt, nem tudod megváltoztatni azt, amit tettél, vagy amit tettek veled. De eldöntheted azt, hogy élsz most.”

(Budapest 2019, Libri kiadó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése